Friday, February 5, 2010

Emotional Intelligence (EQ)

Tutup cerita Hang Tuah, kita bincang perkara baru pula iaitu EQ yg mana ramai orang hampir terlupa mengenai ciri2 yg teramat penting utk pergaulan di dalam komuniti/keluarga. EQ ni merupakan model sikap manusia & amat diperlukan utk pembangunan organisasi & pembangunan manusia.

EQ turut membantu kita utk memahami & menilai perangai manusia, stail pengurusan, sikap, interpersonal skills & potensi yg ada. Ia membawa satu kepuasan hubungan kemanusiaan kerana setiap insan mempunyai nilai diri.

Ada 2 aspek EQ ini iaitu pertama utk memahami diri sendiri, sasaran diri, niat kita, respons kita, sikap kita & sebagainya. Aspek kedua ialah utk kita memahami orang lain & perasaan mereka.

Malangnya ramai di antara kita tidak cuba utk memahami perasaan orang lain terutama sekali sekira kita terlibat dgn bisnes yg melibatkan service. Dalam lain perkataan, kita perlu "empathy" dgn orang lain.

Sebab itulah kita perlu sentiasa tingkatkan "personal competence", "self regulation" & "self motivation". Haa...bagaimana caranya? Jawapannya...kenalah baca buku!

4 comments:

 1. thanks, very good artikel, never heard b4.
  anyway klu xde buku, zaman cyber ni boleh dptkan dari internet.... but one thing, beli buku dpt pelepasan income tax.... he...he...

  ReplyDelete
 2. just to add.. kalau nak tahu lebih lanjut tentang EQ.. boleh cari buku tulisan Daniel Goleman.. sangat menarik topik ini..

  IQ is something that we born with but EQ can be developed.. which means, kita semua boleh mencapai EQ yang tinggi dengan kemahuan dan usaha yang tinggi..skill and knowledge that can be gain by anybody.. fahami diri sendiri dan persekitaran.. first skali.. attitude perlu "dibetulkan"...

  strong will power should come internally.. :)

  ReplyDelete
 3. Number1 & Masni, knowledge nak kena sentiasa digali kerana ilmu yg ada di seluruh mukabumi ini hanyalah setitik buih di lautan...

  ReplyDelete